top of page
Szukaj

Jakie są najzdrowsze oleje roślinne?

Zaktualizowano: 16 kwi




Oleje roślinne (zimnotłoczone) mają wiele zalet i nie chodzi tutaj wyłącznie o ich walory smakowe, a więc możliwość podkreślania smaku poszczególnych potraw. Wiele z nich wyróżnia się wyjątkowym składem, w którym nie brakuje witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Które oleje uchodzą za najzdrowsze i jakie konkretnie mają właściwości?


Olej lniany

Produkowany jest z nasion lnu zwyczajnego, wyróżnia się żółtą barwą i orzechowym posmakiem. Warto kupować tylko oleje w butelkach z przyciemnianego szkła, ponieważ olej źle znosi kontakt ze światłem, i przechowywane w chłodnych miejscach. Olej lniany nazywany jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych, ponieważ jest jednym z niewielu produktów na świecie mających idealne proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych. W rezultacie spożywanie kwasu omega-3 nie wymaga uzupełniania go konkretną dawką kwasu omega-6. Olej ten działa przeciwzapalnie, redukuje ciśnienie, a przede wszystkim ma zbawienny wpływ na układ trawienny. Warto dodawać go do sałatek, marynat czy nawet jeść z pieczywem dokładnie tak, jak Włosi uwielbiają spożywać oliwę z oliwek. Niektórzy ze względów zdrowotnych decydują się na to, aby codziennie na czczo wypić jeden kieliszek olejnu lnianego.


Olej z ostropestu

Ostropest plamisty to niepozorna roślina, która zawiera bardzo duże stężenie sylimaryny. Jest to substancja powszechnie używana w medycynie do leczenia zatruć czy chorób wątroby z marskością na czele. Ostropest przyśpiesza odtruwania organizmu, a naturalna detoksykacja ma w tym wypadku wspaniały wpływ na wątrobę. To właśnie z nasion ostropestu produkuje się olej o własciwościach kardioproteksyjnych, który korzystnie wpływa również na pracę serca i zmniejsza ryzyko rozwoju choroby miażdżycowej, wieńcowej czy nadciśnienia.


Olej z wiesiołka

Niemal osiemdziesiąt procent jego składu stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a przede wszystkim kwas omega-6. Olej ten ma silne działanie przeciwzapalne, poprawia płodność i niweluje bóle menstruacyjne, przez co najczęściej korzystają z niego kobiety. Jest on również bardzo ceniony w kosmetyce, ponieważ ze względu na swoje niesamowite właściwości może być stosowany jako samodzielny kosmetyk do pielęgnacji lub dodatek do domowych maseczek czy peelingów. Doskonale sprawdzi się w przypadku cery problematycznej, trądzikowej czy też atopowego zapalenia skóry. Ponadto nadaje skórze więcej elastyczności i redukuje drobne zmarszczki.


Olej z czarnuszki

Już sama czarnuszka nazywana jest superproduktem, a jako przyprawa znakomicie podkreśla smak innych produktów w najróżniejszych potrawach. Z czarnych nasion produkuje się olej o silnym aromacie i smaku przypominającym krzyżówkę pieprzu oraz orzechów. Ma silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Właściwości antyoksydacyjne zwalczają wolne rodniki, a przy okazji olej wpływa korzystnie na układ odpornościowy, wspiera układ trawienny i łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Podobnie, jak wiele olejów roślinnych, może być stosowany jako kosmetyk. Zapewnia skórze miękkość, odpowiedni poziom nawilżenia, wyrównuje koloryt i zmniejsza ilość zaskórników.


Olej ze słodkich migdałów

Ze względu na swój unikatowy smak może być dodatkiem do dań wytrawnych oraz słodkich. Warto po niego sięgać, aby zadbać o kondycję swojego serca i układu naczyniowego. Dlatego też szczególnie poleca się go osobom, które mają genetyczne predyspozycje do chorób sercowych. W związku z tym, że zawiera kwasy jednonienasycone można go używać również do smażenia, co czyni go jednym z bardziej uniwersalnych olejów. Ponadto można go stosować zewnętrznie, a wówczas skutecznie nawilża skórę i redukuje rozstępy.


Olej z awokado

W smaku przypomina nieco oliwę z oliwek, dlatego świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwalergiczne. W stosowaniu zewnętrznym stymuluje produkcję kolagenu, dlatego sprawdza się szczególnie w przypadku pielęgnacji dojrzałej skóry.


Olej kokosowy

Olej kokosowy, pozyskiwany z miąższu kokosa, zyskał szerokie uznanie jako jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, ceniony zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Dzięki unikalnej kombinacji kwasów tłuszczowych ma wyjątkowe właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze, które wspierają układ odpornościowy. Olej kokosowy jest również bogaty w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), które są łatwiej przyswajalne przez organizm i mogą przyczyniać się do poprawy metabolizmu oraz wspomagać redukcję masy ciała. W kuchni olej kokosowy jest ceniony za swój subtelny, kokosowy aromat. Jest również popularnym składnikiem zdrowych deserów i smoothies.


W kosmetyce olej kokosowy jest wykorzystywany do nawilżania skóry, wzmacniania włosów i jako naturalny środek do demakijażu. Ze względu na swoje właściwości nawilżające, może być pomocny w łagodzeniu suchości skóry i zmniejszaniu objawów egzemy. Olej kokosowy może również przyczyniać się do poprawy zdrowia jamy ustnej w ramach techniki zwanej „oil pulling”, która polega na płukaniu ust olejem w celu redukcji bakterii i poprawy stanu dziąseł. Jego wszechstronność i korzyści zdrowotne sprawiają, że olej kokosowy jest nieocenionym dodatkiem do diety i rutyny pielęgnacyjnej.

10 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comentarios


bottom of page